AmazonAmazon e американска международна електронна компания за търговия със седалище Сиатъл. Започва като онлайн книжарница, но съвсем скоро се добавят и продукти като DVD-та, видео игри, електроника, дрехи, мебели, храни и много други.
AllianzAllianz е германска мултинационална компания за финансови услуги със седалище в Мюнхен. Основана през 1891 г., днес основната им дейност е застраховане, но също така са в сферата на финансовите услуги и по-скоро в управлението на инвестиции.
AppleНа 1ви април 1976г. Apple е създадена от Стив Джобс и Стив Возняк. Днес световноизвестният технологичен гигант проектира, разработва и продава електроника, компютърен софтуер, онлайн услуги и персонални компютри. Apple е най-известна с iPhone, iPod, iPad и Mac компютрите си.
BaiduBaidu е най-голямата търсачка за уебсайтове, аудио файлове и изображения в Китай. Със седалище в Пекин, Baidu индексира над 740 милиона уеб страници и е ключов играч в китайската икономика.
BarclaysBarclays е британска мултинационална компания за банкови и финансови услуги със седалище в Лондон. Със своите 48 милиона клиента и операции като инвестиционно банкиране, управление на средства, ипотечно кредитиране, Barclays е една от най-богатите банки в света.
BMWBMW е немска автомобилна компания. Като компания-майка на Ролс-Ройс, и с продукти като автомобилите Mini и разнообразие от мотоциклети, BMW е доминираща сила в автомобилната индустрия. С централа в Мюнхен, BMW си е проправил път в автомобилното производство от 1916г. и е лидер на пазара.
BoeingBoeing е един от водещите дизайнери и производители на търговски и военни самолети в света. По отношение на продажбите, Boeing е един от най-големите американски износители. Компанията е и главен партньор на NASA, и предлага разнообразие от продукти и услуги, включително електронни и отбранителни системи, ракети, сателити и комуникационни системи.
CaterpillarС годишни приходи от над $ 55 милиарда, Caterpillar е водещ производител на строителна и минна техника, дизелови и газови двигатели, и дизел-електрически локомотиви. Основана през 1925г в резултат на стратегическото сливане, Caterpillar е играл и продължава да играе важна роля в глобалната развитието на селското стопанство и производството на оръжия, и е спечелила репутацията на доверена марка в строителните индустрии.
Citi GroupПреди световната финансова криза през 2008г. Citi се считаше за най-голямата банка в света. Тя има персонал от над 360000 служители, работещи в над 140 държави в над 16000 офиса по целия свят. С история от над 200 години, дори днес Citi се нарежда сред 20те най-големи компании в света.
Coca ColaСъздадена през 1886г от Джон Пембъртън, Coca Cola се е превърнала в символична икона. Тя сама по себе си е най-популярната безалкохолна напитка в целия свят, а тази всеизвестна корпорация притежава над 500 марки.
DaimlerDaimler произвежда всичко от кабриолети, джипове и луксозни автомобили до бусове и товарни автомобили. Тя е компания майка на Mercedes-Benz и Smart. Предлага над 100 модела превозни средства в над 200 държави по целия свят.
Deutsche TelekomDeutsche Telekom е телекомуникационна корпорация, със седалище в Бон, Германия. Тя осигурява комуникационни услуги, като достъп до интернет, както и услуги за мобилни телефони чрез дивизии познати в цял свят като T-Mobile.
DisneyОснована през 1923г като студио за карикатури, днес Disney е една от водещите в света медии за масова комуникация. Тя работи в най-различни области, включително студийни проекти, паркове и курорти, потребителски продукти, медийни мрежи и интерактивни медии.
eBayeBay е интернет компания за търговия на дребно, която дава възможност на потребителите да продават своите стоки по интернет. Основана през 1995 г. и със седалище в Сан Хосе, Калифорния, eBay.com е пазар за продукти и услуги, които могат да бъдат закупени на онлайн търгове или на определени цени.
ExxonExxon е най-голямата петролна компания в индустрията, поддържаща над 37 петролни рафинерии в 21 различни страни. Exxon е със седалище Ървинг, Тексас и до скоро беше най-голямата корпорация в света по приходи.
FacebookFacebook е компания основата през 2004г от Марк Зукърбърг и днес е най-голямата и най-влиятелна социална мрежа в интернет. Ползвана от над 1 милиард потребители, тя революционно промени начина, по който комуникира света.
GazpromGazprom е водеща компания в добива на природен газ. Със седалище в Москва, Gazprom е създаден през 1989г. и е управляван от Руското правителство.
General ElectricОт изобретяването на електрическата крушка до първата американска електроцентрала, General Electric се превърна в корпорация, работеща в различни области. General Electric предоставят енергийни и технологични инфраструктури, както и потребителски и индустриални продукти и услуги.
GoogleСъздадена през 1998г като търсачка, Google от тогава се развива и разраства непрекъснато. Доказали себе си, че са в състояние да предоставят висококачествени услуги във всички сфери на новите технологии те са водеща компания в света. Компанията притежава Gmail, Google+, YouTube, Android както и много други.
IBMIBM е международна технологична и консултантска компания със седалище Армонк, Ню Йорк. Основата през 1911г, IBM е отговорна за безброй изобретения и разработки в областта на технологиите и тя продължава да оформя образа и иновациите на дигиталната ера през 21ви век.
LinkedInLinkedIn е социална мрежа, специално създадена и разработвана като професионална мрежа за бизнес цели. Основана през 2002 г., LinkedIn вече е достъпен на 20 езика и има средно над 170 милиона уникални посетители в световен мащаб на месечна база.
LufthansaLufhansa е водеща немска авиокомпания, най-голямата в Европа както по брой пътници така и по размери. Извършва полети до над 200 международни дестинации и до над 80 държави. Lufhansa е четвъртата най-голяма авиокомпания в света.
McDonald’sСъс своите 35000 обекти разпръснати из 120 страни, McDonald's обслужва по над 68 милиона клиенти дневно. Това е най-големият ресторант за бързо хранене в света.
MicrosoftСъздадена през 1975г от Бил Гейтс и Пол Алън, Microsoft днес е една от най-големите компании в света. Доказано име в света на технологиите продавайки компютърен хардуер и софтуер и услуги на своите клиенти.
NikeNike е най-големият доставчик на спортни обувки в света, също така е една от най-известните марки за спортно облекло. Компанията има над 44000 служители по целия свят.
RosneftRosneft прозивежда и извършва проучвания за добив на нефт и газ. По-голямата част от дружеството е собственост на Руското правителство. Компанията оперира 2 рафинерии. Rosneft се търгува на Московската и на Лондонската борса.
SamsungSamsung е Южнокорейска мултинационална компания, ситуирана в Сеул. Тя е най-голямата компания за електроника в света, като произвежда климатици, компютри, телевизори, монитори, мобилни телефони, таблети, принтери, хладилници и много други
SonySony е японска мултинационална корпорация, ситуирана в Токио. Компанията е специализирана във филми и видео игри, но най-известна със своите електронни продукти.
TescoTesco е смятан за втората най-голяма компания занимаваща се с продажби на дребно след Walmart. Централният офис е в Хертфордшир, Англия. Приходите на компанията се формират от продажба на хранителни стоки и общи стоки за потреблението. Основана през 1919г и днес нейните клонове са разпръснати из цяла Европа, Азия и Северна Америка.
ThyssenKruppThyssenKrupp е корпорация съставена от 670 отделни компании в световен мащаб. Един от най-големите прозиводители на стомана в света, ThyssenKrupp е доставчик на много компоненти и материали за автомобили, ескалатори, асансьори и многобройни услуги за промишлеността.
VodafoneVodafone е водеща британска телекомуникационна компания, специализирана в областта на мобилните услуги. Тя има над 430 млн абонати и нейното глобално влияние се простира в повече от 60 страни. Със седалище в Лондон, Vodafone се търгуват на Лондонската фондова борса, както и на NASDAQ.
YahooYahoo е един от най-популярните сайтове в Америка и се търгува на NASDAQ. Компанията е основана през 1994 г., тя е добре известна със своята търсачка, имейл услуги, новини и реклама. Основана от Джери Янг и Дейвид Фило, централния офис на компанията се намира в Сънивейл, Калифорния.
UA-58431095-1