психологията при бинарните опции

Nosce Te Ipsum! – Опознай себе си!

Трябва да приемаме загуби. Те са част от търговията и все още не съществува играч на пазара, който винаги да печели. Загубите не са проблем, а справянето с тях и намирането на вътрешна сила да останем спокойни под стрес. Понякога е по-лесно да се каже от колкото да се направи, защото всякакви въпроси започват да се промъкват в главата Ви и се надяваме тази статия да Ви помогне да държите емоциите си под контрол.

Умения, които трябва да бъдат усвоени

Това, което трябва да бъде разбрано е, че нашият ум не реагира при стрес така както реагира в нормални условия. С други думи, след като са намесени пари ние започваме да виждаме нещата по-различно. За да бъде преодоляно това, ние трябва да придобием някои важни умения, а именно:

  • Дисциплина

Веднъж станали дисциплинирани, ние няма да позволим на емоциите да надделеят и ние винаги ще следваме стратегията си за търговия. Една от първите стъпки към достигането на това начинание е да се придъжваме към решението, което сме взели преди да сме влезли в сделка. Защо да се придържаме към това решение? Защото преди сделката, вашата логика не се влияе от емоции, Вие сте в неутрално състояние. След като сделката е отворена всички емоции и въпроси започват да излизат на яде: страх от загуба, страх от провал, алчност, несигурност. Един дисциплиниран инвеститор ще е по-подготвен за стресови сигтуации докато има отворена сделка, той ще следва своята стратегия и правилно ще управлява парите си.

  • Търпение

Търпението е друго умение, което определено трябва да се усвои. Многократно се случва инвеститори да отварят сделка преди стратегията им да им е дала добър сигнал и преди всички условия да са изпълнени. В повечето случаи това води до загуби. Казано накратко, ако стратегията Ви за търговия изисква 2,3 или 10 условия, изчакайте, докато всичките те са изпълнени и едва след това отворена своята позиция. Търпението е важно, защото то е свързано и с разбирането, че богатство от търговия няма да дойде за една нощ. Ако искаме да достигнем до него, ние трябва да сте търпеливи и да изпълняваме плана си бавно, но сигурно. Ако смятате, че Вие сте способни да забогатеете за една нощ, грешите и пазарът ще Ви накаже за това.

  • Спокойствие на ума

Трябва да приемаме загубата още преди да отворим сделка. С други думи подгответе се за най-лошото и очаквайте най-доброто. След като приемете, че е възможно да загубите определена сума пари инвестирани в дадена сделка, Вие ще постигнете спокойствие на ума. Приемайки, че след като сте натиснали Call или Put, Вие вече сте загубили инвестираната сума, премахвате голяма част от емоциите си. Какво друго може да се обърка, ако си представим, че вече сме загубили сделката? Може би това е странен начин на мислене, но е правилния.

Умения“, които трябва да бъдат избягвани

  • Страх

Страхът е може би едно от първите чувства, които трябва да бъдат усвоени и контролирани от инвеститорите. Страхът може да унищожи една добра стратегия и да занули сметката Ви за минути, тъй като той провокира и други негативни емоции със себе си. Страхът от загуба на пари може да доведе до пропуснати възможности, с други думи не влизате в позиция от страх, че можете да загубите. Не отваряте сделка днес, няма да отворите и утре или вдругиден, но както ще стане ако тези сделки са печеливши? Отговорът е:

  • Чувство на неудовлетвореност и разстройване

Започвате да мислите, че е трябвало да отворите тези сделки и започвате търговия веднага. Но тъй като сте разочарован от пропуснатите възможности, Вие скачате в пазара без да следвате стратегията си, защото искате по някакъв начин да се реванширате за пропуснатите печеливши сделки, но сега сте подвластни на….

  • Алчност

Сега искате да търгувате по-често от обичайното, може би дори ще преминете към по-краткосрочна търговия и да отваряте повече сделки, в същото време сте забравили за своите изпитани и доказани стратегии. Цялата дисциплина изчезва, а когато това стане пазарът винаги ще печели, така че избягвайте тези емоции на всяка цена.

Заключение: уменията струват пари

Не съществува тайна рецепта за да се научим да контролираме своите емоции и да се превърнем в безгрешен инвеститор. За това, трябва да вникнете в себе си и да намерите своя баланс и най-важното трябва да познавате себе си. Усвоите ли контрола над своите емоции няма да се налага да преминавате през описаните негативни етапи. Въпреки, че тази статия описва само върха на айсберга когато става въпрос за психология на търговията, Вие ще сте в състояние да избегнете голяма част от грешките, които голяма част от инвеститорите правят.

Подобни статии

UA-58431095-1